Playlist cu obiceiuri şi aroganţe

Tot aşteptam să-mi fac timp de-o întâlnire cu oameni care pun muzică pe la party-uri în sufragerie, ca să nu fiu nevoită să scormonesc prin amintiri. Dar în fine, hai să.

Prin liceu mi-am dat seama că nu pot să trăiesc fără muzică, muzica e viaţa mea, trebuie să fie la fel şi pentru ceilalţi, hai să le fac chestii personalizate, uite lui C. i-ar plăcea ceva cu tristeţi abisale, lui M. îi bag nişte hardcoreală, lui T. nişte d-alea mai de ţopăială. Reîncarnarea compilaţiilor. Mă specializasem în ars CD-uri pentru maşină, pentru excursii, pentru ascultat în bucătărie, MP3-uri pentru revelioane ratate, petreceri în pijamale, pentru când venea preotul cu vreo sfinţire, pentru dat la maxim în camera mea când aveam musafiri de care-mi plăcea şi voiam să mă dau mare că ştiu câte ceva (atunci băgam o amestecătură de Pink Floyd şi Mike Oldfield şi Queen şi Metallica) şi pentru când aveam musafiri şi voiam să plece mai repede (dă-i cu System of a Down, Pantera, Black Sabbath şi alte Sepulturi). Îmi creştea inima când băgam în Winamp toată muzica de pe hardul de 40gb şi ultima melodie din playlist avea număr de ordine din 5 cifre.

Music hoarder adevărat, păstram şi ce nu-mi plăcea, că poate vine cineva pe la mine şi-i place, sau cine ştie, poate o să folosesc melodia asta a lui Liviu Vasilică la ceva, o s-o share-uiesc pe oDC cu numele schimbat în burzum–lost wisdom.mp3., haha, ce faţă ar face supăratul ăla când l-ar lovi de unde nu se-aşteaptă.

Am trecut prin multe perioade muzicale, de la ţopăială de Atomic şi MTV, oldies de Vh1, la rockăraie de subsoluri întunecate, metale şi festivaluri cu motociclişti pe alte meleaguri, punk şi ska de părculeţ, folk (ăsta m-a ţinut cel mai puţin, plictiseală de moarte) şi acustice, dnb, breakcore şi dubstep, reggae şi chilleală, şi m-am oprit de vreo câţiva ani pe indie, jazz şi combinaţii.

Asociez melodii cu oameni şi momente şi le iubesc sau nu le suport cu intensităţi lacrimogene.

Iar am băgat un intro nesfârşit ca Iliescu şi asta doar ca să-mi justific dreptul de a spune că, în România, dacă ştii suficientă muzică, nu e posibil să-ţi placă mai mult de 2 concerte pe an. De exemplu, în 2013, pe mine m-au mişcat doar The XX (deşi m-ar fi mişcat mai mult cu 3 ani în urmă, dar mai bine mai târziu decât deloc, ohoo) şi Avishai Cohen. Şi iar o să sară nu ştiu care să-mi trântească un „se vede că n-ai fost la destule”. Mmm, n-are rost.

caruselFotografie cu subînţeles, făcută anul trecut pe unul din vârfurile Barcelonei.

Şi vine o seară când te aduni cu nişte oameni la un loc, şi unul se oferă să pună muzică, că el ştie, tu taci şi asculţi şi vezi că ştie, nu minţea, păcat că-ncepe să vorbească, muzica era mai bună, şi îi spui ceva de bine, poate se face linişte în gura lui, dar îl stârneşti mai rău, e genul ăla care, după un compliment, îţi spune toate motivele pentru care greşeşti făcând complimentul ăla. Ce-am făcut, am intrat în gura lupului, şi eu doar i-am zis că-mi place remixul ăsta chill de acum 2 ani, el începe să-mi explice de ce, de fapt, melodia aia pe care a ales-o şi ne-a băgat-o în boxe e de căcat şi nici măcar nu se aştepta s-o ştie careva, ok, îmi bag vorbele de unde le-am scos, te rog, opreşte-te.

carusel

Şi-am stat eu şi m-am gândit şi m-am regăsit cumva în ciudatul ăsta enervant. N-ai cum să nu fii aşa când ştii prea multe şi dacă ştii prea multe de ce să nu te lauzi cu asta, ce, doar faci un bine omenirii, o pui la colţ că n-a descoperit descoperirile tale cu o lună sau un an mai devreme, „veche”, „abia acum?”, „bună dimineaţa!”.

Acestea fiind spuse, dragi povarăşi (e o povară şi asta cu ştiutul prea mult, prea des, prea ca la carte), fără bobârnace pentru prima hopa-mitică happy că a dat peste o ceamaimiştomelodiedinlume pe care voi o ştiaţi de juma’ de an, că nu vă cade sprânceana ridicată.

PS: o să încerc să deschid şi să întreţin aici o rubrică dedicată organizatorilor de concerte din România, cu exemple de peşti neîmpuţiţi pe care i-ar putea agăţa.

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>